Dunning-Kruger hatás a sportfogadásban

A Dunning-Kruger hatás egy olyan pszichológiai jelenség, amikor az emberek túlbecsülik képességeiket és tudásukat. Ezt a hatást széles körben tanulmányozták, és különböző kontextusokban, többek között a sportfogadásban is megfigyelhető. Lényegében, amikor sportfogadásról van szó, a Dunning-Kruger-effektus arra készteti az embereket, hogy túlbecsüljék képességeiket, és olyan döntéseket hozzanak, amelyek nem a saját érdekeiknek megfelelően alakulnak.

A Dunning-Kruger-effektus által érintett sportfogadó

A Dunning-Kruger-effektus által érintettek túlzott önbizalommal rendelkeznek, ami arra készteti őket, hogy azt higgyék, jobban értenek a sportfogadáshoz, mint amennyire valójában képesek. Ezért fontos, hogy a sportfogadásban résztvevők tisztában legyenek ennek a jelenségnek való alávetettség lehetséges következményeivel.

Dunning-Kruger hatás a sportfogadásban – Sportfogadás Akadémia

A Dunning-Kruger hatás lefülelhetjük, ha figyelünk magunkra

A sportfogadással kapcsolatos túlzott magabiztosság jelei közé tartozik:

• a nagy tétek elhelyezése anélkül, hogy kiszámolták volna, milyen valószínűséggel fognak nyerni vagy veszíteni;
• bonyolult stratégiák kipróbálása anélkül, hogy megértenék, hogyan működnek;
• a tények és számok helyett inkább a megérzésen alapuló fogadások.
Ezeknek a jeleknek a felismerése alapvető fontosságú a saját képességeink túlbecsüléséből adódó hibák elkerülése érdekében.

Végső soron a Dunning-Kruger-hatás következményeinek megértése kulcsfontosságú, amikor bármilyen sportfogadási tevékenységet folytatunk, függetlenül attól, hogy ez nagy tétekkel jár-e, vagy egyszerűen csak a barátokkal való szórakozás céljából történő szabadidős szerencsejátékról van szó. A saját határainkkal való tisztában levés, valamint a lehetséges kimenetelekkel kapcsolatos megfelelő ismeretek birtokában a sportfogadási tevékenységekben való részvétel sikeres kimenetelét biztosíthatjuk.

Miért is fontos ez ennyire?

Amiért ezt a hatást leírtuk nektek nem más, mint egy kis gondolatébresztés, hiszen a sportfogadásra lehet hobbyként, szórakozásként, befektetésként tekinteni, de egyet biztosan állíthatunk: a találati arányunk nem csak a szerencsén múlik. Ha valaki veszi a fáradságot és időt, energiát fektet a sportfogadásba, fejleszti a saját képeségeit eredményesebb sportfogadóvá válhat. Továbbá tisztában kell lennie az aktuális képességeivel!
Nem csak Magyarországon, világszerte több ezer VIP csoport, előfizetési szolgáltatás van jelen, ahol a legtöbb esetben maga a csoport tippadója is ennek a hatásnak az áldozata, hiszen valóban elhiszi, hogy ő ügyesebb, jobb mindazoknál, akik a szolgáltatást megvásárolják tőle. Valósan vezetett statisztikát sem vezetnek, ami tükrözné az ő valós teljesítményüket, ez is torzítja a realitásérzéküket.
Vannak weboldalak, akik már elkezdték vezetni a statisztikát, de sok esetben irreálisan magas tippszámok mellett érik el azt a profitot, amivel hirdetik magukat vagy éppen olyan tétkezelés mellett, ami egy átlagembernek szinte elérhetetlen.
Amikor tippadó szolgáltatás mellet döntesz, mérlegeld mindenképpen azt, hogyan érik el a profitot, van-e megfelelő támogatásod ahhoz, hogy te is elérd ugyanazt, élő tippek esetén van-e időd lekövetni azt a darabszámot, amivel hirdetik.

Dunning-Kruger hatás a sportfogadásban – Sportfogadás Akadémia

Hogyan kerülhetem el a Dunning-Kruger effektust?

Összességében a Dunning-Kruger-effektus is elkerülhető akkor, ha betartod a sportfogadás akadémiában eddig tanultakat. Például a bankroll menedzsmentet betartod, nem egy nap alatt akarsz meggazdagodni, követed a stratégiákat és elfogadod azt, hogy rengeteget kell tanulj, és fejleszt magad, hogy profi és nyereséges sportfogadó legyél. A kellő önbizalom fontos, de sose higgyük azt, hogy kellő tudásunk van ahhoz, hogy biztosan eltaláljuk az eredményt, hiszen a labda gömbölyű és a labdarúgást emberek játsszák.

Íratkozz fel hírlevelünkre!