Szerencsejáték a sportfogadás?

Amennyiben a pontos definíciót nézzük: “A szerencsejáték olyan játékforma, amelynek során pénzben vagy más értéktárgyban kifejezett téteket tesznek egy bizonytalan kimenetelű esemény végeredményére. A játék célja az esemény kimenetelének eltalálása és további pénz nyerése. A játékelmélet alapján a szerencsejáték zéró összegű játék, mivel a résztvevők csak egymás kárára növelhetik nyereményeket.”
Forrás: Wikipédia

A definíció ismeretében egyértelműen kimondható, hogy a szerencsejáték kategóriájába tartozik a sportfogadás, ismertebb nevén tippmix.

Szerencsejáték /sportfogadás arányok a valóságban

A sportfogadók 95%-a hosszú távon veszteséges és csak 5%-a nyereséges, akármennyire hihetetlen is ez. Az emberek legnagyobb többsége nem szeret büszkélkedni azzal, hogy mennyit bukott, viszont, ha van egy nyertes szelvénye, azzal biztosan dicsekszik az ismerőseinek. Valójában kevesen vannak tudatában annak, hogy mire nyertek egy szelvénnyel, addigra mennyi pénzt öltek már bele.

A fogadók többsége javarészt csak a szerencsére van utalva, ők a 95%-os klub örökös tagjai.
Kevesen vannak, akik tudatosan sportfogadnak, belőlük kerül ki a nyertes 5%, amennyiben hajlandók voltak időt és energiát fektetni abba, hogy megtanulják a sportfogadás elengedhetetlen szabályait.

Szerencsejáték a sportfogadás

Ezekkel a leckékkel pontosan az a célunk, hogy az embereket megismerkedtessük a sportfogadás tudatos világával.

Nézzünk meg egy átlagos fogadót, hogy mi alapján ad fel egy szelvényt.
Napi szinten bemegy a kedvenc lottózójába és megiszik egy kávét, megnézi az aznapi kínálatot 10-30 perc mély meditációban, vagy a kollégái segítségével.

Távozás előtt lehúzza (megjátssza) szelvényét az alapján, hogy mennyi pénz van a zsebében. Az egész kínálatot nézi és a szeme néha megragad 1-2 általa halott vagy éppen ismert csapaton. A szelvényre ráhúz 3-4, akár több eseményt is, mondván “sok tuti van ma”, vagy „ma nyerni kell”!

A tippmix szelvényén találtható például a “Tottenham”, aki otthon játszik egy, a számára ismeretlen csapat ellen FA kupamérkőzést, “Így ez a tuti választás szerinte.” Ebben az esetben szerintünk ő csak a vak szerencsére van utalva. De vajon tényleg csak a szerencsén múlik?

A sportfogadás története – Sportfogadás akadémia - TipsterBase

Szerencsejáték helyett, hogyan kerüljünk a sikeres sportfogadók nyerő 5%-ába?

Az előző példánkban a fogadónk szelvénye csak a szerencsén múlt. Valójában egy tudatos sportfogadó több dologgal is növelheti az esélyeit. Például általa favorit ligát vagy játékost követ folyamatosan és nem csak a megérzéseire hallgat és a vágyait magyarázza bele a várt eredménybe: „Mindenképpen kell nyernie, mert ő a jobb”.

Különböző elemzéseket végez. Például milyen pályán játszanak a játékosok, kik a hiányzók. Bármilyen információ segítségül tud szolgálni csak energiát és időt kell rá fordítani. Ezeknek az információknak a tudatában sokszor tud a mérleg oldala valamelyik választás felé billeni, vagy egy elsőre biztosnak vélt győzelem már nem is annyira kecsegtető.
Nézzünk meg egy alapvető példát, ahol első ránézésre a matematika szerint 50-50%- esélyünk van eltalálni a nyertest, azaz egy kétesélyes mérkőzést, ahol a fogadásban nincs döntetlen.

Legyen ez egy Férfi tenisz mérkőzés, ahol két profi, közel azonos tehetség játszik egymás ellen. A két játékosról példánkban táblázat formájában gyűjtöttünk adatokat. Több információ ismerete alapján az alap 50% matematikai esély billenhet valamelyik fél oldalára.

Rafael Nadal Rafael Nadal vs. Novak Djokovic Novak Djokovic
50% 50%
Nem kedveli Salak pálya Kedveli
Van Magánéleti gond Nincs
Közepes Aktuális forma Kiváló
Nincs Sérülés Nincs
40% Nyerési esély 60%

A 4 vizsgált terület ismerete alapján Djokovic-nak nagyobbak az esélyei, mert jobban fekszik neki a salakpálya, nincsenek magánéleti problémái, és kiváló formában van, így a fogadásunk matematikai esélye Djokivic-ra fogadva nagyobb valószínűséggel nyertes fogadás.

Kétesélyes fogadások esetén 10 fogadásból, ha 6 fogadásunk nyertes, hosszútávon profitot termelünk.

Ezekben a leckékben azt fogjuk végig taglalni pontosan, hogy hogyan tudjuk növelni az esélyeinket annak érdekében, hogy hosszútávon nyereséget termelhessünk.

Íratkozz fel hírlevelünkre!